суботу, 1 грудня 2012 р.

Джерела творчості шістдесятників


Друзі, сьогодні ми з вами розглянемо джерела творчості шістдесятників. На думку літературознавця Богдана Тихолоза, художнє новаторство шістдесятників не було безкорінним. Митці творчо і духовно збагачувалися завдяки таким джерелам:

1. Зарубіжна культура.
До настання «відлиги» найкращі здобутки зарубіжної («буржуазної») культури надходили до українців у «відфільтрованому» вигляді. Шістдесятникам пощастило ґрунтовно дослідити і пропустити крізь призму власної творчості найкращі зразки світового мистецтва. На літературне шістдесятництво неабиякий вплив мала новітня американська та західноєвропейська поезія (Ф.Г. Лорка, В. Вітмен, Г. Аполінер), а також інтелектуальна, емоційно наснажена проза ХХ століття (Е. Хемінгуей, Дж. Джойс, А. де Сент-Екзюпері). Художники-шістдесятники черпали натхнення в модерністичному зарубіжному живописі (В. Ван-Гог, С. Далі, П. Пікассо):

С. Далі "Вечірній павук...надія", сюрреалізм



2. Творчість реабілітованих українських письменників, насамперед митців Розстріляного Відродження.
Імена і творча спадщина відомих представників національного ренесансу 20-их років (М. Зерова, Г. Косинки, М. Куліша, Леся Курбаса та ін.) стали доступними після довгих років замовчування. Заборонені раніше скарби рідної культури стали надійними орієнтирами у творчих шуканнях шістдесятників.

3. Народна творчість.

З українського фольклору, давньої міфології та демонології шістдесятники черпали і по-новому переосмислювали одвічні символи і мотиви, використовували народно-пісенні образно-тропеїчні засоби.

Звичайно, творчість кожного шістдесятника є настільки самобутньою і неповторною, що важко вставити усе це мистецьке покоління в певні канони. Але активне звертання до кращих зразків світового та вітчизняного мистецтва, цілющий ковток українського фольклору вивів творчість шістдесятників на якісно новий рівень мистецтва даного періоду.


Немає коментарів: